Kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie is een behandeling voor kinderen die kampen met problemen in beweging. Vaak heeft dat te maken met een achterstand of afwijking in hun motorische ontwikkeling.

Een achterstand in motorische ontwikkeling heeft aandacht nodig

Voor de meeste kinderen is bewegen en spelen vanzelfsprekend. Ze rollen, kruipen, grijpen en klimmen en dat gaat allemaal vanzelf. Soms is het echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo, maar soms lopen ze achterstand op in hun motorische ontwikkeling. Dan kan er bijvoorbeeld iets mis zijn met hun zintuigen, zenuwstelsel of bewegingsapparaat.

Goede motorische ontwikkeling is belangrijk

Als een kind een achterstand heeft in de motorische ontwikkeling is dat vaak van invloed op zijn of haar totale ontwikkeling. Daarom is het belangrijk daar tijdig zorg en aandacht aan te besteden. Kinderen met een achterstand moeten vaak extra hard hun best doen om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen en soms lukt dat helemaal niet. Ze kunnen dan minder goed meekomen, niet lekker meespelen of voelen zich onzeker in beweging.

Laat je kind controleren

Wil je je kind helpen in zijn of haar motorische ontwikkeling? Dan is het belangrijk om in een vroeg stadium op zoek te gaan naar de oorzaken van achterstanden of afwijkingen. Wij observeren je kind graag in zijn of haar bewegingen om te bekijken of er iets aan de hand is. Kunnen wij iets betekenen voor de ontwikkeling van je kind, dan stellen we een behandelplan op dat volledig aansluit op zijn of haar mogelijkheden.

Onderzoek kinderoefentherapie

We beginnen met het afnemen van een vraaggesprek en bespreken de voorgeschiedenis van je kind. Zo komen we meer te weten over je hulpvraag en wat je kind nodig heeft. Daarna doen we een onderzoek door middel van een motorische test en volgen er aanvullende observaties en testen. Daarbij worden aanpak, faalangst, bewegingsangst, concentratie en impulsiviteit bekeken. Hiermee zien wij direct de mogelijkheden van je kind.

Kinderoefentherapie testen: Movement ABC en KOEK

Bij de zogenaamde motorische testen komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Evenwicht
 • Grove motoriek
 • Balvaardigheid
 • Fijne motoriek
 • Schrijfmotoriek
 • Ruimtelijk inzicht
 • Lichaamsschema
 • Houding

Kinderoefentherapie helpt!

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek en je hulpvraag stellen we een behandeldoel en behandelplan op. Hiervan ontvang je een uitgebreid verslag dat met je wordt besproken. Ga je akkoord met onze behandeling? Dan kan de kinderoefentherapie worden begonnen. Natuurlijk doen we dat op een leuke manier. Op een speelse wijze nieuwe bewegingen aanleren is het best, want zo wordt bewegen weer fijn. Wil je je kind thuis helpen? Graag! Voor hem of haar is het fijn spelactiviteiten te herhalen. Zo krijgt het ze des te sneller onder de knie. Natuurlijk evalueren we regelmatig. Op die manier houden we het functioneren van je kind goed in de gaten.

Het doel van kinderoefentherapie

Natuurlijk is ieder kind anders en daarom is ook elke kinderoefentherapie verschillend. Het doel is uiteindelijk dat een achterstand wordt ingehaald of een afwijkende ontwikkeling zoveel mogelijk wordt bijgestuurd. Doelen van kinderoefentherapie kunnen zijn:

 • Minder moeite krijgen met schoolse vaardigheden zoals schrijven, gymmen, knippen of knutselen
 • Optimaliseren en verbeteren van bewegingen
 • Plezier krijgen in bewegen
 • Vergroten van zelfvertrouwen tijdens bewegen
 • Beter met andere kinderen spelen

Vergoeding kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afspraken met je zorgverzekering en het nieuwe inkoopbeleid van de maatschappij.

Wil je een afspraak maken voor Kinderoefentherapie of heb je een vraag?

Wil je liever dat je kind een cursus volgt in groepsverband? Kijk dan eens bij “Peuterdans”. Hier leert je peuter in kleine groepjes diverse nuttige oefeningen.

Sensoriek is gespecialiseerd in Oefentherapie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens bij Oefentherapie Cesar, Slaapoefentherapie en Spatadertherapie.

© Sensoriek | Webdesign: Bluepoint eCommerce