Spatadertherapie

Spatadertherapie is een therapie die gericht is op het verminderen van klachten die zijn ontstaan als het gevolg van spataderen.

Spataderen geven vervelende klachten

Heb je last van zware en vermoeide benen, pijnlijke benen, onrustige benen of jeuk? Dan heb je waarschijnlijk last van spataderen. Als je daarmee kampt functioneren de aderen in je benen minder goed. Dat komt omdat die aderen verzakt zijn of uitgerekt. Je bloed stroomt daardoor minder goed door je aderen en als gevolg daarvan krijg je klachten die heel vervelend kunnen zijn. Omdat de terugstroming van je bloed naar je hart vermindert stapelen zich bovendien afvalstoffen op in je benen. Door je benen te laten masseren wordt je bloedcirculatie weer hersteld en verdwijnen de klachten.

Het ontstaan van spataderen

Spataderen zijn erfelijk. Dat betekent dat je waarschijnlijk bent geboren met aderen die een zwakke vaatwand hebben. Als gevolg deze zwakke wanden kunnen spataderen sneller ontstaan. Heb je overgewicht, ben je zwanger of moet je voor je werk langdurig staan of zitten? Dan is de kans op het ontstaan van spataderen vergroot. Sommige mensen hebben geen last van de aanwezigheid van hun spataderen, anderen daarentegen ervaren veel klachten.

Klachten als gevolg van spataderen

  • Pijn in één been of beide benen
  • Bloed toestroming na lang zitten of liggen
  • Jeuk
  • Snel kramp
  • Zware, vermoeide benen
  • Onrustige benen

Spatadertherapie

Spatadertherapie is een vorm van massage die is gericht op het verminderen van klachten als gevolg van spataderen. Naast deze massage worden oefeningen geven en ontvang je tips en adviezen voor het dagelijks leven. Gedurende een periode van zes weken word je iedere week gemasseerd. Daarna - afhankelijk van de afname van klachten - wordt de massage afgebouwd naar uiteindelijk eenmaal in de zes tot acht weken.

Spatadertherapie tijdens zwangerschap

Tijdens zwangerschap kunnen spataderen ontstaan of verergeren. Dat komt voornamelijk omdat je bloedvolume in deze periode met 40% toeneemt. Om die toename mogelijk te maken moeten je bloedvaten zich verwijden. Dat gebeurt veelal in je benen, maar ook in je schaamstreek komen spataderen soms voor. Als je tijdens je zwangerschap spataderen krijgt is het handig om je direct te laten behandelen, bij voorkeur vanaf week 20/22 van je zwangerschap. Dan is de kans het grootst dat ze (bijna) helemaal wegtrekken. Zodra je bent bevallen wordt de behandeling weer afgebouwd.

Contra-indicaties spatadertherapie

Soms is het beter om spataderen niet te laten behandelen. Bijvoorbeeld bij trombose of bepaalde hartklachten. Twijfel je of spatadertherapie in jouw geval risicovol is? Raadpleeg dan eerst je arts of verloskundige.

Vergoeding spatadertherapie

Spatadertherapie wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Deze behandeling valt onder alternatieve geneeswijzen en daardoor is het eigen risico niet van toepassing.

Wil je een afspraak maken voor Spatadertherapie of heb je een vraag?

Bel nu direct 076 502 2649

of vul ons contactformulier in

Sensoriek is gespecialiseerd in Oefentherapie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens bij Oefentherapie Cesar, Slaapoefentherapie en Kinderoefentherapie.

© Sensoriek | Webdesign: Bluepoint eCommerce